Šlapací výlet do Javorníku

V termínu 13.-15.5.2022 jsme vyrazili do Javorníku.

V pátek odpoledne v 17 hod. jsme se potkali ve vestibulu hlavního nádraží Brno a vyrazili vlakem. Čekala nás trasa s jedním přestupem do Velké nad Veličkou v podhůří Beskyd. Od nádraží jsme se prošli hezkých 7 kilometrů k chatě Kristýna, kterou spravuje hnutí Brontosaurus. Chata je uprostřed lesů s táborovou atmosférou. Užitkovou vodu jsme pumpovali ze studny, elektřinu ze solárních panelů a záchodem je klasická bouda pod stromem. Takže nic, co bychom neznali z našeho letního tábora, krásné místo pro Kamzíka. V pátek jsme si dali po příchodu večeři a po chvilce hraní jsme šli spát.

Sobotní ráno začalo klasickou rozcvičkou na čerstvém horském vzduchu. Na snídani byla marmeláda, chleba a máslo. Po snídani byla příprava na výlet, na které jsme si ukázali, jak se dobře sbalit. Za krásného slunečného počasí jsme vyrazili na nejvyšší horu Beskyd, tedy Velkou Javořinu, která se svým vysílačem leží v 980 m n. m. Cestou nahoru jsme poseděli na louce s modrou oblohou a bílými mraky, jak z reklamy na letní den. Na posilnění jsme v trávě snědli svačinku a chytali lelky. Kolem 14. hodiny přicházíme klidným tempem na vrchol. Prohlédli jsme si vysílač a v místní hospodě „Holubyho chata“ jsme se občerstvili zmrzlinou.

A protože „svět je malý a o náhody na něm není nouze“..potkali jsme oddíl z České tábornické unie Hunkpapa. Poznali jsme se podle loga unie a hned jsme se dali do řeči. Byli na výpravě spojené s botanikou.

Cesta dolů ubíhala kupodivu rychleji než nahoru. Na chatě Kristýně jsme si nachystali dřevo na oheň a opekli špekáčky. Hunkpapáky jsme pozvali k ohni. Večer jsme trávili povídáním historek z tábora a schůzek. Zjistili jsme, že i když nás dělí s oddílem Hunkpapa 300 km, máme podobné zážitky z táborů a schůzek.
V neděli ráno byla rozcvička, závěrečné balení a úklid. Opět nás čekalo 7 km k vláčku, tentokrát do Javorníku. Cestou jsme si zahráli hry, trochu se proběhli do kopce a v trávě u potoka snědli guláš. Vlak nás dovezl zpátky na hlavní nádraží do Brna.

Tento výlet byl hodně o ťapkání, trénujeme nožky na tábor. Krásy Beskyd za slunečného dne můžete vidět ve fotogalerii.

fotogalerie

Smrky

Výletu se zúčastnili: