Víkendová polární výprava na jižní pól

V pátek jsme se potkali na hlavním nádraží a luxusním vlakem vyrazili směrem na východ. V Kojetíně jsme přesedli na méně luxusní vlak a vydali se na jih. Cestou jsme studovali polární noviny a četli si životopisy Amundsena a Scotta. V Kroměříži jsme vystoupili a s batohy na zádech šlapali na základnu. Na základně na nás už čekal Smrky s večeří. Ubytování bylo v prostorné základně Kroměřížských skautů (dvě klubovny, prostor na spaní a hraní v podkroví). Po večeři jsme si připravili a vybarvili vlajky našich výprav.

Sobota ráno začala klasicky rozcvičkou a následovala snídaně (pudink). Zahráli jsme „elektriku“ a po ní nás čekala první velká hra výpravy. Vedoucí polárníci měli za úkol získat peníze a zásoby na cestu. O příspěvek žádali továrníky Sira Kahunase a Lorda Krokodýla. Zbytek účastníků výpravy sbíral peníze a nakupoval proviant v továrnách. Cílem bylo naplnit podpalubí lodí Fram a Terra Nova a připravit se tak na dlouhou cestu. Podpalubí se tak plnilo konzervami, stany, lyžemi, lampami a teplým oblečením. O chlup rychlejší byla v přípravě britská výprava pod vedením Hada. Následoval oběd (fazole a sekaná) jako posilnění. Po obědě totiž vyrazily výpravy ze svých domovských zemí směrem k polárnímu kruhu. Tedy na cestu na jih přes celou planetu do základních táborů na břehu Antarktidy. Cesta vedla Kroměříží (rozhledna, zámek a park) a na pobřeží věčně zmrzlé země dorazili první Norové pod vedením Paťi. Po příchodu na základnu jsme si zahráli městečko palermo, krátký vědomostní kvíz a posilnili se rizotem. Před večerkou byla krátká pohádka..

Nedělní ráno začalo rozcvičkou a snídaní (vločky a ovoce). Po snídani jsme procvičili orientaci nejprve v centru Kroměříže, kde získala definitivní náskok britská Hadova výprava. Později jsme si zkusili i navigaci na papíře. Po úklidu základny a focení jsme se vydali směrem k vlaku/na pól. I přes slunečné počasí se nám podařilo zapíchnout vlajky polárníků do věčně zamrzlého sněhu jižního pólu.

Britská výprava: Had, Fíša, Sára, Štěpán a Mariánka

Norská výprava: Paťa, Mamut, Natka, Nela a Sovička

Na přípravy a průběh polární výpravy dohlíželi: Smrky, Kahunas, Krokodýl a Kečup

HTML galerie Zonerama
HTML galerie 1
Smrky

Výletu se zúčastnili: