18. Vánoce na brněnské radnici

Ráno v osm hodin se sešli pořadatelé (starší děti a Matouš) a začaly přípravy na 18. Vánoce na brněnské radnici. Pepís s mladšími dětmi vyrazila z Líšně v půl desáté.

První zastavení, než jsme se dostali na Novou radnici, bylo na rohu Masarykovy a Nádražní ulice. Zde je ve zdi nad KFC reliéf Ferdinandovy (Židovské) brány, která zde stávala. Proto nám ho Pepís ukázala. Potom si děti zaskočily do Sparky´s. Prohlédly si nové hračky a popřemýšlely, na co všechno zapomněly v dopise Ježíškovi 🙂 Průchodem z Masarykovy jsme se dostali na Starou radnici. Podívali jsme se na brněnského Draka, zatočili si kolem a vyfotografovali se. Jurko nám přečetl pověst o zazděném radním a kolem kostela sv. Michala jsme prošli až k Nové radnici.

Tady na nás čekaly stromečky, které děti ozdobily, za což dostaly pěkné odměny (největší úspěch měly práskající pytlíčky). Nasvačili jsme se, prohlédli si doprovodný program (Kamarády, divadlo Radost) a prošli se chodbami radnice až do kanceláře pana primátora. Poté jsme se rozloučili a šli jsme se podívat do Křížové chodby. Tady byla výstava obrazů, modelů lodí a vlaků. Na nádvoří radnice si holky pohladily koně a naše procházka pokračovala na nám. Svobody.

Na Svoboďáku se nám zalíbil krásný betlém, napsali jsme Ježíškovi a prohlédli si stánky. Dál jsme se vydali kolem kostela sv. Jakuba – Andělíček s nahým zadečkem tu stále je  😉 – na Moravské náměstí, kolem makety historického Brna až na vánoční trhy. U stolečku jsme posvačili a zpátky přes město, kolem Měnínské brány, jsme se dostali až na Zelňák. Tady jsme taky nasáli vánoční atmosféru a přes Kapucínské náměstí se dostali zase na nádraží, kde jsme výlet ukončili a osmičkou vyrazili do Líšně.

Procházka po vánočním Brně se povedla, snad se za rok zase tak hezky sejdeme. Krásné Vánoce!

Pepís

Narodila jsem se v Brně-Líšni, kde již několik desítek let spokojeně bydlím. Na „Holzovce“, kam jsem chodila do školy, mě zaujal turistický kroužek, a tak jsem jej začala navštěvovat. Příroda i noví kamarádi mi byli velmi blízcí, ale po pěti letech zvítězila moje druhá záliba – hudba, a já většinu času věnovala právě jí. Ale často se mi zastesklo po výletech s partou stejných nadšenců a v roce 2004 jsem se k oddílu vrátila a začala pravidelně chodit na schůzky Kamzíků v Líšni. Úspěšně jsem zakončila studium na Masarykově univerzitě, vystudovala obory Překladatelství ruského jazyka a Filologicko-areálová studia. Nyní pracuji na Krajském úřadě v Brně, kde mám na starost zahraniční spolupráci. Mimo oddíl se věnuji hře na kytaru, sbírám balené cukry a pytlíky od čajů, jezdím hodně do přírody a navštěvuji kulturní akce. Ale i přes moji aktivitu se snažím věnovat co nejlépe a s radostí všem dětem, se kterými trávím svůj volný čas, ať už na schůzkách, výletech nebo na táboře.

Výletu se zúčastnili: