Až se s námi někdy vydáte na výlet, expedici či jen krátkou jednodenní vycházku, vždy bude velikou roli hrát dobře sbalený batoh, krosna ba i žebradlo.
Na následujících obrázcích si ukážeme, jak sbalit krosnu na vícedenní akci. Návod je použitelný pro všechny roční období, jen obrázky nemusejí souhlasit.
Správná krosna by vám neměla být velká ani malá, měla by mít řádně vypolstrovaná záda a rozhodně by měla být opatřena tzv. bederním pásem („bederákem“). Měla by být nepromokavá a o objemu cca 75l, do kterého bez větších problémů naskládáte i výbavu na týden. Tip: Záleží na zvyku, ale nejsnáze se balí tzv. „skříňák“, který nemá otvor pro plnění ze shora (jako na obrázku), ale má celou přední stranu na zip a tak do něj vše snadno naskládáte. Samozřejmě i batohy s horním či horním a dolním plněním, tzv. „horolezecké popelnice“ mají své kouzlo.
Spací pytel býva z pravidla největší a nejtěžší položka v batohu. Proto ho vždy dáváme na dno. Též by měl být sešněrovaný v tzv. kompresním vaku, který dnes mají všechny nové spacáky. Díky němu se objem „balíku“ zmenší až o 30 % díky vytlačení většiny vzduchu. Tip: Vyměňte svůj starý, dekový a těžký spacák za moderní, lehký, malý, třísezonní spací pytel. Běžná pořizovací cena se pohybuje okolo 1700Kč. Napište si Ježíškovi 😉 Vyplatí se to.
S pláštěnkou, ponchem nebo celtou je dobré „vystlat“ záda. Díky tomu vás nebude do vašich zad nic tlačit a protože je to též větší balíček, bude vždy po ruce v případě potřeby. Rozhodně nespoléhejte na nepromokavé bundy ze stánku či podobně. Tip: Asi nejlepší volbou je zmíněné poncho. Je to velká vojenská pláštěnka, která se dá rozepnout a použít na stavbu přístřešku. Dobré poncho pořídíte za cca 900Kč.
Podle předpovědi počasí a podle ročního období si vždy bereme náhradní kalhoty. V létě ke kraťasům jedny dlouhé prodyšné, v zimě k teplým kalhotám ještě jedny dobré kalhoty. Nikdy nevíte, kde se umažete, namočíte či si je nějakou nešťastnou náhodou roztrhnete.
Jídelní miska třídílná, čili „ešus“. Aby nám po cestě otravně neštěrchal a aby se náhodou neotloukl, když položíme batoh na zem, vkládáme jej mezi kalhoty a pláštěnku (viz. obrázky). Protože je to dutá miska, dovnitř si dáme lžičku, příp. lihový vařič s lihem a sirky. Tip: Proti onomu štěrchání se vyplatí ešus vycpat tak, aby šel z tuha zavřít, tedy ho vycpat čistými ponožkami či utěrkou.
Ostatní náhradní oblečení, jako jsou ponožky, spodní prádlo, ale i tričko či košile. Tím „obložíme“ ešus po stranách a tak nám zůstane pěkně uprostřed a nebude se drát ven do boků. Na vícedenní akci počítejme s jedním párem ponožek na den, kdo potřebuje, např. v zimě, vezme si i teplé ponožky na spaní. Tip: Naučte se smotávat ponožky do balíčků, jako je na obrázku. Je to velice praktické a uvidíte, že se vám to osvědčí i doma. Pozor! Některé ponožky, zvláště speciální thermo-ponožky nesmí v takovémto stavu trávit příliš dlouhou dobu, protože by se vytahaly.
Veškerý proviant je nutné uchovávat podle pokynů výrobce. Rozhodně si s sebou nevezmeme šišku salámu, kterou sníme až po 4 dnech na výletě celou zelenou, ale naplánujeme si ji hned na první večer. Též konzervy nejsou úplné terno, protože jsou velice těžké a většinou se bez nich dá obejít. Co se týče transportu jídla, osvědčilo se vše nasypat do igelitové tašky, tu zamotat a celý tento balíček teprve sbalit do batohu. Tip: Přečtěte si více o „cestovním vaření„.
Poslední položkou, kterou se budeme zabývat jsou drobnosti, které si dáme do kapsy ve víku batohu či do popruhů na batohu. Svítilna, uzlák, KPZtka, šátek a nějaká chutná tyčinka, to jsou věci, pro které je víková kapsa jako stvořená. Na boky batohu připneme láhev s vodou či sekyrku. Nic jiného se na povrch batohu nehodí a může to člověku slušně zkomplikovat život.